Gotujemy rosół na niedzielę

Każdy z nas ma na pewno takie danie, który przywołuje w pamięci różne wspomnienia i skojarzenia. Niektóre potrawy kojarzą się nam z domem rodzinnym, inne z wizytą u dziadków, jeszcze inne z czasem spędzonym w akademiku czy w bursie. Fajnie jednak, jeśli potrafimy odtworzyć samemu te pyszne potrawy, dzięki którym mamy takie cudowne wspomnienia.
Na pewno tysiące osób myśląc o niedzielnym obiadku w domu rodziców, czy nawet w swoim własnym domu przywodzi na myśl rosół. W Internecie bardzo popularnym hasłem jest jak ugotować rosół, choć przygotowanie tej zupy wcale nie jest trudne. Aby jednak ugotować pyszny rosół, którym będziemy w stanie poczęstować całą rodzinę i przyjaciół, musimy zakupić kilka bardzo istotnych składników.
Pierwszym i najważniejszym składnikiem rosołu jest oczywiście mięso. Niektórzy przygotowują rosół tylko na mięsie z kurczaka lub z indyka. Takie mięso nadaje zupie wyjątkowego smaku, jednak często jest dość tłuste. Warto wtedy zebrać ten tłuszcz z wierzchu i dopiero dodawać pozostałe składniki. Niektórzy przyzwyczaili się do gotowania rosołu na trzech rodzajach mięsa. Warto wspomnieć, że taki rosół ma wyjątkowy smak, delikatny i aksamitny, z wyczuwalną słodkawą nutką. Dlatego jeśli robimy zakupy postarajmy się urozmaicić naszą zupę i oprócz ćwiartki z kurczaka dokonajmy zakupu kawałka wołowiny lub cielęciny, a może nawet kaczki. Zupa przygotowana na takim mięsie zaskoczy nas wyjątkowym smakiem.
Jeśli mamy już mięso, w dalszej kolejności zadbajmy o warzywa. Żaden rosół nie będzie smaczny, jeśli nie dorzucimy do niego marchewki, pietruszki, pora i selera. Natka z pietruszki idealnie sprawdzi się do dekoracji już po nalaniu zupy na talerz. Ważna zasada to taka, aby wrzucać warzywa do gotującej się wody, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Do smaku oczywiście musimy dodać kilka przypraw. Kostka rosołowa to zbiór przypraw, więc dorzućmy jedną do gotującej się wody. Małą łyżeczka Vegety także nada smaku naszej zupce. Niektórzy lubią dodać troszkę sproszkowanego czosnku, a także kilka listków bobkowych i ziele angielskie. Wszystkie te składniki połączą się idealnie tworząc wspaniały rosół na niedzielny obiad dla nas i naszych najbliższych.
Choć to, jak ugotować rosół może wydawać się bardzo trudne, nie powinniśmy się zrażać już na samym początku. Podstawą dobrze przygotowanej i smacznej zupy są najwyższej jakości składniki, czyli mięso ze sprawdzonego źródła, świeże warzywa, dobre jakościowo przyprawy. Rosół podawać możemy zarówno z makaronem, jak i z ziemniakami. Choć jeszcze kilkanaście lat temu nasze babki i matki same przygotowywały makaron do rosołu, dziś mało kto potrafi zrobić go samemu. Oczywiście rosół z własnoręcznie zrobionym makaronem będzie smakował pysznie, to podany z dobrym jakościowo, kupionym makaronem także powinien zadowolić nasze podniebienia.
Rosół to taka zupa, która później stanie się bazą do wykonania kolejnej zupy. Jeśli więc po dwóch dniach znudzi się nam rosół, możemy na jego bazie wykonać smaczną zupę pomidorową, szczawiową lub barszczyk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here