Jak obrać mango?

Mango jest owocem pochodzącym z Azji Południowo-Wschodniej oraz Indii. Charakteryzuje się on niecodziennym smakiem i niezwykłym, owocowym aromatem. Warto wiedzieć, że mango zawiera w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy. Dzięki temu wspomaga on walkę z białaczką, rakiem piersi, płuc, jelita grubego, a nawet prostaty. Ten tropikalny owoc wspomaga również zachowanie równowagi poziomu naszego cholesterolu czy cukru. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz trawienie. Jedząc mango, możemy poprawić swój wzrok, skłonność do utraty wagi oraz wspomóc swoje życie seksualne. Wielu ludzi zastanawia się jak obrać mango w jak najlepszy sposób. Poniżej znajdują się ku temu wskazówki.

Przy użyciu szklanki
Aby wydobyć jak największą ilość miąższu, powinniśmy przeciąć mango przez połowę. W tym celu należy przyłożyć nóż na odległość około 1 cm od kreski oddzielającej owoc w połowie, na poziomie dłuższej osi. Po przedzieleniu mango na dwie części wykorzystamy szklankę. Wystarczy, że przyłożymy do jej krawędzi jedną z połówek owocu. Przed dokonaniem tej czynności powinniśmy upewnić się, czy szklanka ma odpowiednią średnicę, aby móc otoczyć całą połówkę mango. Gdy szklanka będzie wystarczająco szeroka, wystarczy, że zsuniemy tropikalny owoc po jej krawędzi. W ten sposób bezproblemowo uzyskamy miąższ pełen soku.

Z wykorzystaniem noża
W pierwszym kroku naszym celem będzie umycie mango. Następnie, podobnie jak wcześniej, powinniśmy przeciąć je wzdłuż dłuższej osi, jednak tym razem przesuwając się o 1 cm od niej. Gdy już to zrobimy, natniemy ostrzem linie na połówce zarówno wzdłuż, jak i w poprzek, tworząc w ten sposób siatkę. Pamiętajmy jednak, aby nóż nie przebił skóry naszego mango. Po wszystkim musimy tylko odwinąć miąższ w górę. W tym celu powinniśmy wywinąć skórę tak, aby miąższ uwypuklił się, tworząc owocowy brzuszek. W ostatnim kroku wystarczy, że wytniemy wszystkie powstałe kosteczki słodkiego mango od skóry. Aby uzyskać jak najwięcej miąższu, powinniśmy przecinać go jak najbliżej skóry. Uzyskany w ten sposób miękisz będzie doskonale prezentować się na talerzu.

Przy użyciu obieraczki
Do obierania mango warto wykorzystać obieraczki do owoców. Jej użycie nie wymaga większego wysiłku. Wystarczy umyć mango pod bieżącą wodą i obrać je ze skórki przy użyciu obieraczki. Następnie wystarczy przeciąć mango wzdłuż szerszego boku, dzieląc je w ten sposób na dwie soczyste połowy. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie połówki na długie plastry. Dzięki temu oprócz wyśmienitego smaku będziemy mogli zachwycić się wydobywającym się aromatem mango z pociętych paseczków.

A co zrobić ze skórką?
Skórka zawiera w sobie równie dużo składników co miąższ. Pozbawiona jest jednak sporej ilości cukrów i węglowodanów. Skórka, podobnie jak miąższ bogata jest w witaminę A, dzięki czemu doskonale wpływa na odporność i zdrowie naszych oczu. Oprócz tego zawiera sporą dawkę witaminy C oraz błonnika. Skórkę z mango można spożywać na kilka sposobów. Wystarczy pokroić owoc i zmiksować go wraz z innymi owocami bądź wodą tworząc tym samym bombę witaminową. Dodatkowo możesz zrobić z niej frytki wraz z miąższem. Wystarczy, że pokroisz owoc na kawałki i upieczesz go w piekarniku. Możesz też zetrzeć skórkę, co doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *