Jak odkwasić organizm?

Zakwaszony organizm to niezwykle powszechne zjawisko dotykające wielu ludzi. Jest to efekt niewłaściwej diety, a dokładniej mówiąc, spożywania dużej ilości wysoko przetworzonych produktów. Analogicznie, na zakwaszenie organizmu wpływa również niewystarczająca ilość spożywanych warzyw i owoców, a nadmierna mięsa, zbóż i nabiału. Od strony biologicznej, są to dysfunkcje w gospodarce kwasowo- zasadowej organizmu. Bezpośrednio z zakwaszonym organizmem łączą się różne dolegliwości, jak np. łamliwość włosów czy paznokci, przybieranie na wadze, a nawet wzmożone infekcje. Idąc dalej w tę stronę, kolejnymi objawami mogą być predyspozycje do zapalenia jelit, pieczenie odbytu oraz podrażnienie dróg moczowych. Dolegliwość ta wpływa również na układ nerwowy, ponieważ skutkami są: brak energii, zmęczenie, rozdrażnienie i nerwowość a nawet w najbardziej radykalnych przypadkach- depresja. W przypadku wymienionych objawów, konieczne jest przebadanie organizmu. Możliwe jest samodzielne sprawdzenie, czy organizm jest zakwaszony. Takowe badanie polega na monitorowaniu pH moczu kilka razy w ciągu dnia przy pomocy papierka lakmusowego, zaczynając od zbadania moczu zaraz po przebudzeniu oraz po każdym posiłku. Następnie, należy utworzyć wykres. Jeśli po analizie badania powstaje krzywa układająca się w linię prostą lub lekko wznoszącą, nasz organizm jest zakwaszony, co sugeruje konieczność zmiany diety. W odwrotnej sytuacji natomiast, kiedy krzywa ma postać zygzaka, gospodarka kwasowo- zasadowa organizmu jest w normie. Analizując przedstawione fakty, logicznym jest iż produktami odkwaszającymi organizm są warzywa i owoce, których zabrakło we wcześniejszej diecie. Owoce i warzywa powinny pojawiać się w diecie jako główny składnik przy każdym mięsnym lub zbożowym posiłku. Stworzony został wskaźnik PRAL (Potencial Reneal Acid Load), który mówi o zdolności wszelakich produktów spożywczych do zakwaszenia organizmu (a konkretniej, do obciążenia nerek kwasami). Dany wskaźnik podaje się w mEq na 100 g produktu. Wartości dodatnie kwalifikują organizm do produktów kwasotwórczych, a ujemne- zasadotwórczych. Optymalnym PRAL jest -10-60 mEq/dzień. W celu zapobiegania zakwaszenia organizmu, najważniejsza jest poprawnie zbilansowana dieta, ale nie tylko. Odpowiedni styl życia, taki jak spędzanie czasu na świeżym powietrzu czy odpowiednia ilość snu i rezygnacja z palenia papierosów oraz wyrobów tytoniowych również są bardzo ważne w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki kwasowo- zasadowej organizmu. Warzywa i owoce powinny stanowić główne źródło pożywienia, mięso i zboża natomiast powinny być obecne wyłącznie jako dodatek. Słodycze, dania „instant” (wcześniej przygotowane) oraz słone przekąski również nie są dobrym wyborem, jeżeli chcemy uniknąć zakwaszenia organizmu. Bardzo ważnym krokiem jest spożywanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia- ok 2 litrów dziennie. Dieta zasadowa, czyli ta wyżej przedstawiona jest odpowiedzialna za zmniejszenie zachorowalności i umieralności na choroby przewlekłe, a więc nie tylko zapobiega zakwaszonemu organizmowi, ale także niesie za sobą wiele innych korzyści. Odpowiadając więc na pytanie jak odkwasić organizm, należy spożywać bogate w witaminy owoce i warzywa, ograniczyć mięso i produkty zbożowe, utrzymywać odpowiednie nawodnienie oraz prowadzić aktywny tryb życia na świeżym powietrzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *