Jak zrobić domowe lody?

Lody to ulubiony letni przysmak wszystkich dzieciaków. Raczej trudno sobie wyobrazić wakacje bez tych chłodnych, pysznych deserów. Dzieci wprost je uwielbiają, a i dorośli nie pogardzą smakowitym, aksamitnym deserem lodowym z mnóstwem słodkich dodatków. W sklepach wybór jest przeogromny. Kupne lody mogą być naprawdę wspaniałe i aromatyczne. Ważne, aby zawsze dokładnie skontrolować ich skład.

Im mniej produktów użyto do produkcji lodów, tym będą one lepsze. Tak naprawdę w podstawowym wydaniu do przyrządzenia lodów potrzeba raptem cztery do pięciu składników. Wystarczy tłuste mleko, odrobina kremówki, jaja oraz cukier. Całości dopełnią ziarenka z jednej laski wanilii i gotowe. Niestety kupne lody bardzo często maja w swoim skaldzie mnóstwo sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów i itp. Domowe lody mają tę zaletę, że ich skład zależy jedynie od nas. A zrobienie domowych, mrożonych, orzeźwiających deserów nie jest wcale bardzo skomplikowane.

Jeśli już musimy kupić lody w sklepie, wybierajmy te najmniejszą listą składników. Bedą one znacznie droższe niż ich mniej jakościowe odpowiedniki, ale będą też zdecydowanie zdrowsze i bardziej odżywcze. Jeśli zaś dysponujemy odrobiną wolnego czasu oraz mamy na tyle chęci, możemy bez większych problemów przyrządzić deser w domu samodzielnie. Jak zrobić lody w domu, aby jak najbardziej przypominały te oryginalne? Oczywiście maszyna do lodów bardzo by się przydała. Jeśli planujemy częściej przygotowywać tego typu słodkości dla naszych domowników, warto w nią zainwestować. Dobre, ale niewielkie maszyny do lodów, które w zupełności wystarczą na potrzeby domowej cukierenki, to koszt paruset złotych. Ale nawet bez tego użytecznego gadżetu można zrobić domowe lody- są na to patenty.

Najprostszym sposobem zrobienia lodów „na już”, czyli takich, które można jeść od razu, jest zastosowanie mrożonych owoców. Mogą to być dowolne owoce, które zalegają nam akurat w zamrażalniku, albo mieszanki rożnych owoców. Jeśli ubijemy je w blenderze kielichowym z dodatkiem cukru pudru lub miodu i soku owocowego, powstanie pyszny, orzeźwiający sorbet. Do naszej mieszanki owocowej można dorzucić mrożonego banana. Wówczas deser będzie bardziej treściwy i gęstszy. Jeśli zaś zamiast soku owocowego zastosujemy jogurt, mleko, mleczko kokosowe bądź śmietankę, otrzymamy już lody w formie najbardziej zbliżonej do tych tradycyjnych.

W bogatszej odsłonie lody przyrządzamy na bazie śmietanki i jajek. Można oczywiście dowolnie modyfikować przepis, jeśli np. jesteśmy na diecie wegańskie lub odchudzającej. Ale ogólna zasada jest taka, że najpierw łączymy jajka, mleko, cukier i inne dodatki (kokos, orzechy, stopioną czekoladę, masło orzechowe itd- co tylko przyjdzie nam do głowy), a następnie masę łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Wówczas lody są lekkie i puszyste. Aby schłodzić je bez użycia maszynki, należy co jakiś czas (mniej więcej co godzinę) wyciągnąć je z zamrażalnika i przemieszać dokładnie do samego dna łopatką bądź łyżką, aby zimno równomiernie się rozchodziło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *