Jak zrobić masę solną?

Nie ma chyba człowieka, który choć raz, np. w dzieciństwie, nie miałby styczności z masą solną. Ten idealny wyrób domowej roboty ma wiele zalet – świetnie sprawdza się do wykonywania rozmaitych ozdób, figurek czy innych dekoracji, dając całe mnóstwo nieograniczonych wręcz możliwości. Ponadto jest doskonałym i przede wszystkim w pełni naturalnym tworzywem do zabaw z dziećmi. Lepienie z niej, niczym z plasteliny, pozwala rozwijać kreatywność i zdolności manualne. Na rynku dostępne są dziś także gotowe produkty tego typu, jednak warto stworzyć masę samodzielnie. Jej produkcja jest bowiem niezwykle łatwa, nie pochłania też ani zbyt wiele czasu, ani nakładów finansowych – całość trwa dosłownie kilka lub kilkanaście minut i kosztuje grosze. Zresztą, wszystkie niezbędne do jej wykonania rzeczy i tak zazwyczaj większość z nas posiada w kuchennych szafkach. Okazuje się jednak, że nie każdy wie, jak zrobić masę solną. Jak więc zabrać się do tego? Co będzie nam potrzebne?

Masa solna, jak sama nazwa wskazuje, składa się z soli – konieczna będzie więc jedna jej szklanka. Drobnoziarnista sól to jednak nie wszystko. Niezbędna jest również do tego mąka (tu także wystarczy szklanka). Aby oba składniki dało się ze sobą trwale połączyć, musimy zastosować trzeci i zarazem ostatni element. Jest nim po prostu zwykła woda z kranu, w ilości maksymalnie pół szklanki. Oprócz zgromadzenia składników, warto również przygotować miskę, w której zmieszamy wszystkie rzeczy, oraz miejsce – dobrze sprawdzi się blat stołu lub szafki kuchennej. Jak zrobić masę solną? Do pojemnika wsypujemy sól i mąkę. Całość zalewamy powoli wodą, jednocześnie mieszając. Czynność ta powinna przypominać ugniatanie ciasta. Jeśli uznamy, że ilość wody jest wystarczająca, możemy przerwać wlewanie jej. Nie kończymy jednak wyrabiania masy solnej. Robimy to jeszcze przez jakiś czas (może nam to zająć kilka minut), aż jej konsystencja stanie się idealnie gładka i pozbawiona wszelkich grudek. Na koniec można rozwałkować całą masę, by wygodniej dało się z niej korzystać. Od tego momentu tworzywo jest gotowe do użytku i możemy rozpocząć lepienie z niego. Jeśli mamy go zbyt dużo, nadmiar można schować do reklamówki czy woreczka i włożyć do lodówki. Tam masa solna może pozostać przez parę dni, jednak po wyjęciu należy dodać do niej odrobinę wody.

Trzeba przyznać, że cały proces nie jest to szczególnie skomplikowaną sprawą. Jeśli mimo wszystko nadal nie mamy pewności, jak zrobić masę solną, możemy włączyć również filmiki instruktażowe, zamieszczane w sieci. Warto jednak wziąć pod uwagę, że jeżeli masa solna nie wyszła najlepsza, wystarczy odrobinę zmienić proporcje, dodając np. więcej mąki czy wody. W internecie możemy znaleźć też sporo inspiracji i pomysłów na wyroby z masy solnej. Wiele osób wykorzystuje to tworzywo choćby do wykonania dekoracji na świąteczną choinkę. Po zrobieniu należy je oczywiście podsuszyć, np. w pierniku ustawionym na max 70 stopni. Całość można dodatkowo ozdobić, np. malując farbami lub brokatem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here