Bób

Jak gotować bób? Jest to pytanie, które dziesiątki osób zadaje sobie gdy tylko przychodzi sezon na to warzywo. Bób jest to gatunek jednorocznej rośliny z rośliny bobowatych. Bób to nazwa potoczna, prawidłowa botaniczna nazwa to wyka bób, należy bowiem do rodzaju wyka. Obecnie nie występuje w stanie dzikim i nie jest znane miejsce jego pochodzenia. To co o tym warzywie wiadomo na pewno to to, że jest bogaty w wartości odżywcze, w witaminy z grupy B, izoflawony, roślinne sterole i błonnik pokarmowy. Bób podobnie jak wszelkie inne rośliny strączkowe ma dużą zawartość białka, co sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla mięsa. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Bób jest pomocny w leczeniu zarówno niedokrwistości mikrocytarnej- będącej konsekwencją niedoboru żelaza, jak i anemii megablastycznej, spowodowanej niedoborem kwasu foliowego i witaminy B12. Zarówno żelazo, jak i kwas foliowy są niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, które to są odpowiedzialne za tramsport tlenu do wszystkich komórek w organizmie. Bób jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego w związku z tym, przy jednoczesnym przyjmowaniu odpowiednich dawek witaminy B12 z innych źródeł, skutecznie pomaga w leczeniu anemii megablastycznej.
Obok pytania jak gotować bób pojawia się także pytanie jak go jeść, ze skórką czy bez? Surowy czy ugotowany? Bób można jeść zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Oczywiście najlepsze są młode ziarna, świeżo wyjęte ze strąków. W skórce bobu znajduje się najwięcej witamin i dopóki jest miękka i delikatna należy się nią cieszyć. Więc jak gotować bób? Bób gotować należy na parze bądź w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania bobu to około 10-20 minut, należy jednak pamiętać, że jeśli ziarna są bardzo młode to wystarczy im kilka minut gotowania. Są szkoły, które polecają wrzucać surowy bób do wrzątku, inne mówią o tym żeby bób gotować w zimnej wodzie, najlepiej jest sprawdzić jaki sposób najbardziej nam odpowiada. Można powiedzieć, że nie ma jednego przepisu na to jak gotować bób, każdy musi sobie wypracować swój sposób.
Bób gotowany można przyrządzić z bobu świeżego, jak i mrożonego, w zależności od preferencji czy pory roku. Z gotowanego bobu można przyrządzić wiele dań. Może to być na przykład hummus, bób może być dodatkiem do zupy czy sałatki, bób można podsmażyć na masełku z czosnkiem- pasuje jak ulał i smakuje doskonale. Bób można także jeść jako przekąskę, ugotowany w osolonej wodzie smakuje doskonale bez żadnych dodatków. Jak ugotować bób z makaronem? Zwykły makaron aglio olio i do tego ugotowany bób- białko, węglowodany czyli wszystko czego potrzeba do najedzenia się w sposób zdrowy. Z bobu można także zrobić kotlety, tak jak z ciecierzycy i fasoli. Wysokobiałkowy, pożywny, bogaty w mikroelementy, wegetariański posiłek, można także dodać je do burgerów- wyjdą wegetariańskie. Bób można jeść klasycznie albo eksperymentować. Wystarczy wiedzieć jak ugotować bób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here