Domowa pizza

Domową pizzę przyrządzimy dosłownie w kilka chwil. I wcale nie musi to być niezdrowy, tłusty, wysokokaloryczny posiłek, rodem z fast foodu na rogu. W domowej pizzy znajdzie się dokładnie to, co do niej włożymy, a więc kontrola nad jej składem leży w stu procentach naszych rękach. dzięki temu możemy stworzyć ulubioną, zdrową i pyszną kompozycję, opartą na najlepszych, świeżych produktach.

Domowa pizza to również świetna alternatywa dla naszych maluchów. Każde dziecko przepada za pizzą, jeśli więc przygotujemy ją dla niego w domu, zafundujemy mu mnóstwo frajdy bez konieczności zamartwiania się o jego zdrowie. Domowym posiłkiem zaspokoimy zapotrzebowanie malca na witaminy i minerały. Nawet pizza może się tu sprawdzić, o ile dodamy do niej odpowiednie składniki: mnóstwo świeżych warzyw oraz produkty wysokiej jakości, z małą zawartością tłuszczu. Jak zrobić pizze, która zasmakuje całej rodzinie, będzie zdrowa i atrakcyjna dla naszego malucha? To bardzo łatwe.

Spód do pizzy może stanowić nie tylko ciasto drożdżowe, chociaż to jest najbardziej popularne. Można oczywiście zawsze skorzystać z gotowych placków. Jeśli dokładnie sprawdzimy skład kupnego spodu do pizzy, można użyć go bez obaw. Ważne, by był pozbawiony zbędnych konserwantów, spulchniaczy i tego typu szkodliwych substancji, które nie służą naszemu zdrowiu. Dziś, takie zdrowe wersje kupnych spodów, znajdziemy w każdym sklepie. Jeśli zaś wolimy przygotować ciasto pod pizze samodzielnie, to również nie sprawi nam problemu. Jedyna trudność w przygotowaniu drożdżowego spodu, polega na konieczności odczekania dłuższej chwili, aby surowe ciasto miało szansę lekko podrosnąć. Wystarczy kilka prostych składników: mąka, woda, sól, świeże bądź sproszkowane drożdże. Wszystko łączymy w misce, porządnie wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy i odwarstwimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jeśli nie jesteśmy mistrzami w wyrabianiu ciasta drożdżowego, można przyrządzić spód nieco inaczej. Dobrze sprawdzi się tutaj ciasto francuskie. W tym akurat przypadku zdecydowanie lepiej posłużyć się gotowcem ze sklepu, ponieważ robienie ciasta francuskiego samodzielnie jest dość czasochłonne i pracochłonne. A poza tym, po porostu zbyt trudne dla kuchennego laika. Mrożone płaty ciasta kupimy bez problemu w każdym markecie. Można je zawsze kupić na zapas i mieć pod ręką, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Francuski spód jest zdecydowanie bardziej kruchy i delikatny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć kilka płatów stopionym masłem i uzyskać nieco grubszą fakturę.

Sos do pizzy również przygotujemy w kilka minut. Wystarczy podprażyć obrane pomidory na łyżce oliwy z oliwek, z dodatkiem cebulki, czosnku i ulubionych przypraw i lekko zredukować. Takim domowym, aromatycznym sosem, smarujemy wierzch naszej pizzy i dobieramy ulubione dodatki. To już z zależy oczywiście od naszych preferencji. Na pizze można położyć dosłownie wszystko, co akurat zalega nam w lodówce. To świetny sposób na wykorzystanie resztek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here