Czy warto stosować dietę warzywno-owocową

Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie. Decyduje o kondycji fizycznej, ale i o samopoczuciu. Powinna być zbilansowana, bazująca na dużej ilości dobrej jakości warzyw i owoców. Dietetycy proponują także czasowe wprowadzenie postu warzywno-owocowego. Jak ten wpływa na zdrowie? Jak go stosować, by przyniósł oczekiwane efekty?

Dieta warzywno owocowa – korzyści zdrowotne

Dieta warzywno-owocowa to rodzaj postu wdrażanego czasowo, zwykle na okres od kilku dni do kilku tygodni. Jej zadaniem jest szybka poprawa kondycji organizmu, przez oczyszczenie go z toksyn i dostarczenie mu ogromnej dawki witamin stymulujących układ odpornościowy i pracę wszystkich układów.Bazujące na warzywach i owocach menu pomaga szybko zrzucić na wadze, reguluje pracę nerek, oczyszcza krew. Przyczynia się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Znacznie obniża ryzyko nowotworów, cukrzycy, chorób serca. Pomaga także w walce z egzemą, trądzikiem i innymi problemami skórnymi.

Kto może stosować dietę warzywno-owocową?

W całości warzywno-owocowa dieta ma udowodnione właściwości lecznice, pod warunkiem, że jest stosowana prawidłowo. Po pierwsze, należy pamiętać, że nie jest to dieta do stosowania na stałe. Należy z niej korzystać raz na kilka czy kilkanaście miesięcy, na krótki okres przestawiając się na dania w całości warzywno-owocowe.Po drugie, dieta warzywno owocowa nie jest wskazana dla wszystkich. Nie powinny stosować jej osoby przewlekle chore, przyjmujące hormony, będące w trakcie chemioterapii. Nie jest wskazana także dorastającym dziewczętom, może być niebezpieczna u ciężarnych czy karmiących piersią. Przed wdrożeniem nowego menu najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Jak przygotować się do diety warzywno-owocowej?

Dieta warzywno owocowa wymaga odpowiedniego przygotowania. W pierwszej kolejności należy sprawdzić swój stan zdrowia i wykluczyć przeciwwskazania.Następnie należy zapoznać się z zasadami diety i przygotować menu lub najlepiej skorzystać z takiego przygotowanego przez specjalistę-dietetyka. Dieta w całości warzywno-owocowa musi być poprzedzona co najmniej kilkoma dniami lekkiej, w większości roślinnej diety, która przygotuje organizm i przestawi go na nowe tory. W przeciwnym razie szybko pojawi się dyskomfort i uczucie głodu.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu Zdrowia Sofra.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here